KEI Kung Fu in het Parool: nieuwe hotspot in Amsterdam

tekst: Parool – Anna Salhany 20 januari 2020:

Wie binnenstapt in de zaal van KEI Kung Fu, begint met een buiging naar de muur met foto’s van enkele Wing Chun-grandmasters. Wing Chun is een vechtkunst uit het zuidoosten van China. Je kunt die kennen van de iconische Bruce Lee-films, waarin hij spectaculaire moves laat zien. In deze specifieke kungfustijl gaat het om korte, snelle bewegingen. Bij Kei Kung Fu ligt de focus echter niet op het vechten.

“Schoppen en slaan kun je overal ­leren,” zegt eigenaar Lai-Wing Hau (42). “Wij brengen onze leden belangrijke life skills bij door middel van kungfu.” KEI Kung Fu is dan ook geen club, maar een school. En daar komt meer bij kijken dan alleen martial arts. “We leren mensen hier discipline, respect, normen en waarden, body awareness, zelfverzekerdheid, teambuilding en zelfverdediging.”

Deze skills vragen een enorme focus en toewijding. Als je snel wilt leren vechten, ben je hier dus aan het verkeerde adres. “We raden leden aan om het in elk geval een jaar te proberen en wekelijks minimaal twee keer langs te komen,” zegt Hau.

De lessen zijn voor jong en oud, en beginnen bij kinderen vanaf vier jaar. Leden leren traditionele kungfutechnieken. “Kungfu is geen agressieve vechtstijl. Je leert hier juist om je ­tegenstander zo snel en pijnloos ­mogelijk uit te schakelen,” zegt Hau. Het is een vorm van zelfverdediging, maar de echte les zit hem in alles wat eraan voorafgaat. Hau: “Een vermeden gevecht is een gewonnen ­gevecht.”

Parool – Anna Salhany 20 januari 2020. Lees het artikel op Parool hier