Kung Fu lessen voor kinderen vergroten zelfvertrouwen

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met Kung Fu? Als je het eigenaar en Sifu Lai-Wing Hau vraagt, dan start je daar zo vroeg mogelijk mee. Door kinderen onbewust bekwaam te maken, ontwikkelen ze life skills. Skills die je niet meekrijgt in de schoolbanken, maar hele belangrijke bouwstenen zijn voor de ontwikkeling van uw kind. In dit artikel vertellen we meer over deze life skills en hoe KEI Kung Fu deze life skills aan jonge kinderen leert.

Kung Fu lessen voor kinderen: onbewust bekwaam maken

Kinderen zijn zich meer bewust van hun lichaam en bewegingen rond het 6e levensjaar. Daarom adviseren wij er bij KEI Kung Fu voor om vóór deze leeftijd te starten met Kung Fu, vanaf hun 4e. Op deze manier beïnvloeden we het onbewuste van het kind en creëren we bepaalde lichamelijke gewoontes die, als een kind ouder wordt, automatismen worden. We maken ze onbewust bekwaam. Denk hierbij aan een juiste houding, een goede ademhaling en een gezonde motoriek. Op scholen wordt hier weinig tot geen aandacht aan gegeven, daarom vinden we het bij KEI Kung Fu des te belangrijk om hier wel op te focussen.

Kung Fu Monkeys: 4 tot 5 jaar

“Lesgeven aan de kleine kinderen is geweldig, want kleine kinderen vinden leren in spelvorm leuk, helemaal in een groep”, vertelt Lai-Wing. Het is ook belangrijk dat kinderen Kung Fu leuk vinden. Bij de Monkeys verbeteren kinderen onbewust hun mentale en fysieke kracht. Daarnaast werken we op een spelende wijze aan hun focus, discipline en verbaal- en non-verbale uiting. Het grote verschil in tegenstelling tot traditionele Kung Fu is plezier. Denk hierbij aan een opdrukpositie waar kinderen één voor één onderdoor moeten kruipen. Andere voorbeelden zijn luisterspelletjes of elkaar helpen met koprollen. Kinderen denken dat ze spelen, maar onbewust maken we ze sterker en verbeteren ze hun motoriek.

Kung Fu Crane: 6 tot 8 jaar

“Bij deze leeftijd ligt de focus op andere elementen, want deze kinderen zijn bewust, zij gaan echt leren.” Lai-Wing benadrukt dat deze kinderen in staat zijn complexere bewegingen te leren, de zogenaamde life skills. In de lessen ligt de nadruk op discipline, doorzettingsvermogen en teamwork. Vormen, partneroefeningen en herhalingen zijn bij uitstek de beste middelen voor de ontwikkeling van deze eerder genoemde life skills. Bij KEI Kung Fu benadrukken we altijd hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk te starten met het ontwikkelen van discipline. Hoe ouder kinderen namelijk worden, hoe meer tijd je erin moet steken om hetzelfde effect te bereiken.

Respect en zelfvertrouwen kinderen vergroten

Andere belangrijke elementen van Kung Fu die speciale aandacht verdienen in de lessen bij KEI Kung Fu is het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zelfcontrole, respect en verbale capaciteiten. Skills die kinderen gedurende de rest van hun leven helpt bij bijvoorbeeld werk, school, sociale situaties of conflicten.

Door stapsgewijs kinderen voor de groep te zetten om een oefening te demonsteren, leren we kinderen hun stem te gebruiken en ontwikkelen ze zelfvertrouwen. Hierbij gebruiken we altijd het ‘praise-correct-praise-principe’. We geven complimenten als leerlingen goed gedrag vertonen en corrigeren als we verbeterpunten zien.

“Respect heeft, zoals velen misschien wel weten, een prominente rol in de Chinese cultuur. We laten dit element daarom in de lessen terugkomen door het stellen van vragen. We verwachten een duidelijk antwoord, “Ja, sifu” of “Nee, sifu”. Naast respect leren de kinderen ook hier weer goed hun stem en lichaamshouding gebruiken.” – Lai-Wing, eigenaar KEI Kung FU

Teamsport vs. individuele sport: kung fu biedt individuele aandacht en groei

Kinderen willen spelen en daarom is het begrijpelijk dat teamsporten zoals voetbal, hockey of basketbal populair zijn. Wat echter het gevaar is van teamsporten is dat een meer onzeker kind verdwijnt in de groep en wordt ondergesneeuwd door overmoedige kinderen.

“Het is belangrijk om eerst de basis te leggen en te focussen op de eigen ontwikkeling van het kind. Denk hierbij aan het leren je verbaal uit te drukken, je lichaam te leren controleren en zelfvertrouwen op te bouwen. Allemaal skills die heel belangrijk zijn voor later”, vertelt Lai-Wing.

Daarnaast heb je te maken met verschillende posities, denk aan de aanvallers vs. verdedigers in traditionele teamsporten. Bij Kung Fu is iedereen juist gelijk, waardoor ieder kind beter tot zijn of haar recht komt. Natuurlijk willen we teamsporten voor kinderen niet ontmoedigen. We willen vooral benadrukken dat het leren kennen van je lichaam aan de basis staat in de ontwikkeling van een kind. Kung Fu helpt hierbij door het bewust kunnen controleren van je lichaam. Een skill die kinderen kunnen inzetten als ze later, of tegelijkertijd, andere (team)sporten beoefenen.

Jouw kind kennis laten maken met het spelende wijs leren van KEI Kung Fu? Kom langs voor een kennismaking of meld uw kind aan voor een gratis proefles.

Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?

Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.