Wat is Kung Fu?

Weet jij wat Kung Fu betekent? De meeste mensen denken bij Kung Fu direct aan vechtsport, maar weten niet wat de ware betekenis van Kung Fu is. In dit artikel vertellen we je over de oorsprong van het woord, wat Kung Fu met vechtsport te maken heeft en hoe wij dit bij KEI Kung Fu toepassen. 

De betekenis van Kung Fu

In onze Westerse cultuur wordt de term Kung Fu vrij algemeen gebruikt om te verwijzen naar Chinese vechtsporten en martial arts. Maar, zoals je misschien al verwachtte heeft Kung Fu zijn oorsprong in China. In de Chinese taal heeft de betekenis van Kung Fu niets te maken met spannende technieken om mee te schoppen of slaan, wapens of een geanimeerde panda. Kung Fu is de studie, het leren en oefenen van één bepaalde vaardigheid of taak. Hier is tijd, geduld en energie voor nodig. Kung Fu kan toegepast worden in school, sport, zaken of persoonlijke ontwikkeling.

Wing Chun les voor kinderen bij KEI Kung Fu

 

De geschiedenis van Kung Fu

Van origine is de term Kung Fu dus niet verbonden aan Chinese vechtsport. Met kung Fu werd verwezen naar het proces, het trainen van lichaam en ziel, het leren en perfectioneren van een vaardigheid. Kung Fu verwijst naar uitmuntendheid verworven door lang te trainen, op welk gebied dan ook.

Zo zou je kunnen zeggen dat iemand Kung Fu is in koken of kalligrafie, om aan te geven dat diegene bijzonder goed is in deze vaardigheid en daar hard voor gewerkt heeft. Iemand met ‘slechte Kung Fu’ heeft simpelweg nog niet genoeg tijd en energie besteed aan de training.

Wat heeft Kung Fu te maken met vechtsport?

Chinezen gebruikte Kung Fu voor het eerst in relatie tot martial arts in de twintigste eeuw. Ook toen draaide Kung Fu om het perfectioneren van een vaardigheid, maar dan in krijgskunst. Een meer algemene verzamelnaam voor meerdere oosterse krijgskunsten is Wushu.

Beoefenaars van krijgskunst werden gezien als helden, omdat zij weigerden “gemiddeld” te zijn. Door hard te werken groeiden zij fysiek, mentaal en spiritueel en stegen boven zichzelf uit. Het ging niet zozeer om het behalen van het volgende level, een nieuwe riem of een hogere rang, maar persoonlijke ontwikkeling.

Balans, energie en kracht door Kung Fu lessen bij KEI Kung FU

Wing Chun bij KEI Kung Fu

Stel je voor hoe onze maatschappij eruit zou zien als iedereen iedere dag streeft naar een betere versie van zichzelf. Bij KEI richten wij ons op het ontwikkelen van onze eigen helden, de beste versie van onszelf en onze leerlingen.

Hoe? Door samen te werken aan meer balans, energie, zelfvertrouwen en kracht. Wij geloven dat wij mensen in Amsterdam met Kung Fu kunnen helpen en aan kunnen moedigen te excelleren en boven zichzelf uit te stijgen.

Wil jij kennismaken met KEI Kung Fu? Tijdens een gratis proefles laten we je graag zien hoe de lessen eruit zien bij KEI.

Boek een gratis proefles