Workshop Kung Fu voor bedrijven

KEI Kung Fu uit Amsterdam is dé Kung Fu school die het allemaal net wat anders doet. Met anders bedoelen we dat deze prachtige Kung Fu school in Amsterdam centrum er echt voor iedereen is. Voor iedereen die Kung Fu niet slechts als doel maar als middel ziet. Een middel voor meer zelfvertrouwen, een betere conditie, betere resultaten op werk en échte aandacht voor jezelf en jouw omgeving. Door middel van Kung Fu workshops wil KEI Kung Fu uit Amsterdam bijdragen aan betere prestaties ook in werkomgevingen. Eén van de bedrijven die kennis ging maken met Kung Fu en de voordelen ervan in het dagelijkse (werk)leven is het Amstelveense marketingbureau Merkelijkheid.

In dit artikel beschrijven we de verschillende onderdelen van de workshop die in totaal één dagdeel duurde. Bij de intake had Merkelijkheid aangegeven dat zij vooral geïnteresseerd waren in een combinatie van zaken als martial arts, focus, houding en vooral zelfontwikkeling.

Ontvangst en kennismaken

Elke workshop voor bedrijven start altijd met een ontvangst in onze moderne academie. Uiteraard is er uitstekende koffie en thee maar we zorgen ook altijd voor vers fruit. Na het kennismaken met Sifu Lai-Wing ontvangen alle deelnemers een uniek KEI Kung Fu shirt. Na de rondleiding door de academy en een uitleg over de betekenis, oorsprong en geschiedenis van Kung Fu gaat de workshop van start.

Houding (Qiqong Foundation)

In het eerste deel van deze workshop kijken we naar de houding. We leren de deelnemers hoe zij goed kunnen staan. Dat lijkt eenvoudig maar in onze maatschappij breed zien we dat het merendeel van de mensen eigenlijk niet meer in staat is de meest simpele dingen zoals staan of zitten op een gezonde manier te doen. We zijn  dat simpelweg verleerd. Bij het staan is het voelen hoe je staat, de juiste gewichtsverdeling tussen de voorkant en de achterkant van de voet maar ook de juiste ademhaling belangrijk. Door dit te leren komt er minder druk op de knieën en of andere gewrichten. Dit onderdeel van de workshop wat vaak bij de aanvang wordt ingezet bij KEI Kung Fu workshops voor bedrijven gaan dieper in op de core elements. In onze wekelijkse reguliere lessen noemen we dit Qigong Foundations, een ongeveer 4000 jaar oude oefening voor het in lijn brengen van ademhaling, beweging en bewustzijn. Bij dit onderdeel werken we vaak van boven naar beneden, van het hoofd naar de nek, schouders, ruggenwervel, bekken naar beneden. Daarna werd stilgestaan bij de zithouding. Net zoals bij het staan zien we daar ook een foutieve zithouding waarbij de druk verkeerd verdeeld is. Het eerste gedeelte van deze workshop werd afgesloten met een korte zittende meditatieoefening om het bewustzijn verder te vergroten en aangesloten een korte break met fruit en drankjes.

Kung Fu als martial arts

De workshop ging in het tweede deel verder met Kung Fu als martial arts. Deelnemers kregen uitleg over het doel van Kung Fu als zelfverdediging. Zaken als ruimte creëren, energie optimalisatie en houding staan altijd centraal. Het volledig onder de knie krijgen van Kung Fu is natuurlijk in één workshop niet mogelijk, maar een aantal basics begrijpen en uitvoeren wel. In deze workshop werd dan ook ingegaan op een aantal aspecten van een (voorkomen) gevecht. In de eerste plaats kregen de deelnemers informatie over hoe je voor jezelf ruimte kunt creëren op een niet agressieve manier. Dit met als doel om een confrontatie te voorkomen maar tegelijkertijd toch een juiste basis verdedigingshouding aan te nemen. Uitgelegd werd hoe een goede balans tussen het uitstralen van zelfvertrouwen en het voorkomen van teveel dominantie (agressie) kan worden gerealiseerd. Deelnemers leerden daarna over het juist inzetten van energie in een slag. Het mooie van Kung Fu is dat spierkracht niet de belangrijke factor is, maar hebben zelf kunnen ervaren hoe energie, beweging en focus veel bepalender zijn.

“Ik heb de workshop als zeer gebalanceerd ervaren. Niet alleen qua energie, waarbij juist bewust stilstaan op een perfecte manier wordt afgewisseld met zeer bewust bewegen maar ook qua afwisseling in werkvormen en oefeningen. Als je aan Kung Fu denkt dan zie je al snel een soort Bruce Lee gevechten voor je. Tijdens deze workshop hebben we natuurlijk geleerd hoe je Kung Fu inzet als martial arts en in gevechten maar vooral de rest is bij mij en mijn collega’s als extreem waardevol ervaren. Sifu Lai-Wing heeft ons in een paar uur ontzettend bewust gemaakt over onze houding, hoe we ademhalen, staan, zitten en bewegen. Dat we in ons dagelijkse leven wat voor een groot gedeelte op het werk afspeelt zo weinig bewust zijn van deze basics was een echte eye-opener. Ik ben er echt van overtuigd dat hier bewuster van zijn en een paar kleine aanpassingen doen in onze routine, bijdraagt aan meer energie en gezonder personeel. Ik zou dan ook iedereen aanbevelen, of je nou een baan hebt in een kantooromgeving of juist een baan waar je veel in beweging bent, eens kennis te nemen van wat KEI Kung Fu voor jezelf of voor je bedrijf kan betekenen” Tal Gonen (eigenaar Merkelijkheid B.V.)