De basis van Kung Fu: body, mind en spirit

Waarom is het zo belangrijk om een balans te creëren tussen body, mind en spirit? In een vorig artikel hebben we de belangrijkste basiskennis over Kung Fu besproken. In dit tweede artikel gaan we dieper in op het beoefenen van Kung Fu bij KEI Kung Fu. We interviewen Sifu en eigenaar Lai-Wing Hau over wat Kung Fu voor hem heeft betekend en waarom de sport bijdraagt aan meer vitaliteit.

Zelf is Lai-Wing 2 maanden te vroeg geboren. Hierdoor was hij altijd kleiner en zwakker dan zijn leeftijdsgenoten. Op zijn 12e begon hij met karate. De sport sprak hem erg aan en gaf hem vertrouwen maar hij merkte ook dat de karakteristieke oefeningen (erg fysiek en gebaseerd op kracht) niet pasten bij zijn lichaam. Twee jaar later kwam hij in contact met een Wing Chun leraar en omarmde deze vechtkunst. De filosofie dat een zwakker persoon het kan winnen van een sterker persoon maakte iets in hem los. Inmiddels is hij al 30 jaar bezig met Kung Fu.

Sifu en de familiestructuur

Bij KEI Kung Fu heerst een familiaire cultuur, de sifu (meester of vader) is in die cultuur het hoofd van de familie. Vroeger ging je bij een sifu in de leer. Als tegenprestatie moest je verschillende werkzaamheden uitvoeren. Om Kung Fu te leren moest je een grote toewijding en discipline laten zien. Die toewijding stimuleren wij ook bij KEI. Je moet er écht zelf voor willen gaan. Bij KEI Kung Fu stimuleren wij iedereen zijn of haar persoonlijke sportdoelen te behalen. Elk lid is uniek en helpen wij zichzelf te ontwikkelen binnen onze moderne variant van een traditionele familiestructuur.

Bij iedere leerling staat de eigen ontwikkelings- en ontdekkingscurve centraal. Daarom vinden we het bij KEI Kung Fu belangrijk dat iedereen persoonlijke begeleid wordt. Het stukje ontdekken gaat hier voornamelijk om het interne aspect van het lichaam. ‘Ontdek jezelf van binnen uit’ staat voor KEI Kung Fu dan ook aan de basis. Dit aspect staat niet altijd centraal bij andere scholen, daar wordt veel meer aandacht gegeven aan het externe aspect.

Kung Fu lessen: aandacht voor innerlijke kracht

Het beoefenen van Kung Fu bij KEI ten opzichte van andere fysieke sporten zit ‘m niet alleen in kracht maar vooral in lichaamsbewustzijn, snelheid en energie. Het doel van Kung Fu is dan ook om niet actief de spieren te gebruiken, zodat vermoeidheid zo lang mogelijk uitgesteld wordt.

Continue gebruik van actieve spieren betekent het sneller uitputten van het lichaam. Daarbij speelt het biologische component natuurlijk ook een rol. Naarmate je ouder wordt, neemt de fysieke vitaliteit af en loop je sneller tegen beperkingen aan.

“Bij KEI Kung Fu ligt de focus daarom, naast het fysieke deel, ook op de innerlijke kracht. Het is belangrijk dat je je lichaam cultiveert en voedt. Op deze manier blijf je ook op lange termijn gezond. Wat wij veel zien bij onze nieuwe leerlingen is dat zij onbewust een verkeerde houding hebben of verkeerd ademhalen. Het verbeteren van deze basiselementen neem je mee voor de rest van je leven. Bij KEI kennen we alle leerlingen persoonlijk en weten we waar hun focuspunt ligt. Dit is voor mij als sifu een belangrijk onderdeel van de familie structuur.” – Lai-Wing Hau

Proeven van de authentieke normen en waarden, in een modern jasje

Om de Chinese vechtkunst te kunnen beoefenen vindt KEI Kung Fu het belangrijk om vast te houden aan de Chinese theorieën en wijsheden. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de tijd waarin we leven, dus traditie in een modern jasje. Vroeger waren lessen extreem streng en werden leerlingen gestraft als zij een fout maakten. Die ouderwetse manier van lesgeven is anno 2021 gelukkig niet meer aan de orde.

Onze eigen ontwikkelingen

Kei kung fu

Ook de kennis en vaardigheden van onze leraren blijven we bij KEI Kung Fu ontwikkelen. Wij geloven niet dat je als mens ooit echt bent uitgeleerd. Sterker nog, het is naïef en zonde om te denken dat je als mens bent uitgeleerd. Daarom worden wij zelf begeleid door anderen. “Ik kijk persoonlijk uit naar ontmoetingen en onderwijs van bijvoorbeeld onze leraar sifu Torben Bremann uit Denemarken. Sifu Torben, inmiddels 61 jaar, laat zich op zijn beurt weer inspireren door zijn leraar Sam Tam, 84 jaar, uit Canada”, vertelt Lai-Wing. De kennis die van sifu op sifu wordt overgebracht, wordt weer doorgegeven aan onze leerlingen. Ook hiermee wordt de familiaire structuur bij KEI Kung Fu in stand gehouden met de waarden die daarbij passen, zoals het willen overdragen van kennis, kunde en toewijding.

Benieuwd naar wat Kung Fu jou kan brengen en hoe de persoonlijke lessen van KEI Kung Fu eruit zien? Kom langs voor een kennismaking of meld je aan voor een gratis proefles

Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?

Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.