Kung Fu lessen vs. Karate lessen in Amsterdam

Zowel Kung Fu als Karate lessen in Amsterdam zijn beide erg populair voor (jonge) kinderen. Ondanks dat er verschillen zijn tussen beide zelfverdedigingsporten, kennen Kung Fu en Karate ook veel gelijkenissen. Deze gelijkenissen zijn te verklaren door het feit dat de ontwikkeling van Karate is beïnvloed door Kung Fu. Dat beide sporten grote aantrekkingskracht hebben op kinderen en volwassenen is evident. Op deze pagina gaan we in op de verschillen en overeenkomsten.

 

In beide sporten wordt er veel aandacht besteed aan respect, discipline, zelfvertrouwen en andere belangrijke (life) skills die kinderen voor de rest van hun leven meenemen. Elementen die KEI als zeer waardevol ziet voor de ontwikkeling van het kind. Zowel bij Karate als bij Kung Fu wordt veel contact gemaakt. En hoewel het soort contact niet helemaal hetzelfde is, maken beide sporten het kind sterker. Daarnaast is er aandacht voor de houding zodat kinderen stevig op hun benen staan, een element die ook buiten het sporten erg belangrijk is. En natuurlijk is er het mentale aspect. Kinderen ontwikkelen hierdoor meer zelfcontrole, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Skills die ook op school goed van pas komen als een kind in een moeilijk situatie terecht komt of in conflict raakt met een ander kind.

 

Hoe weet je of Kung Fu of juist Karate lessen in Amsterdam beter zijn voor je kind? Hiervoor is het belangrijk om een aantal verschillen te benoemen. Karate is een vechtsport dat zijn oorsprong kent in Japan. Kung Fu daarentegen kent zijn oorsprong in China. Desalniettemin zijn Karate oefeningen, net zoals bij Kung Fu, erop gericht om sterker te worden. Sterk worden betekent niet het vergrote van fysieke kracht, maar om zowel mentaal als fysiek in balans te komen en deze naar een hoger niveau te tillen.
Omdat Karate oefeningen meer stop en go bewegingen heeft, wordt het eerder gezien als harde vechtsportstijl. Kung Fu bewegingen daarentegen zijn meer cirkelvormig. Dat betekent niet dat Kung Fu minder krachtig is dan Karate. Sterker nog, Kung Fu kent meer technieken en bewegingen dan Karate. De manier waarop energie en beweging ingezet wordt is dus verschillend, wat het beste bij jouw kind past is een kwestie van uitproberen. Uiteraard kan jouw kind altijd een keer een proefles bij KEI inplannen.

 

Gratis proefles boeken
Bij KEI Kung Fu beginnen we van binnenuit en ligt de focus niet enkel op het fysieke en externe element

Wat is Kung Fu?

Kung Fu is een eeuwenoude vechtkunst en kent zijn oorsprong in China. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is Kung Fu niet ontwikkeld door de monniken in Shaolin. Deze monniken hebben er echter wél een positieve invloed gehad. Voor de monniken stonden drie pilaren altijd centraal in hun manier van leven en deze drie pilaren vormen tegenwoordig nog steeds de basis bij KEI Kung Fu: balans tussen mind, body en spirit.

Met de komst van Chinezen in Europa, en natuurlijk door bekendheid van Bruce Lee en zijn leraar Yip Man, is Kung Fu inmiddels ook in de westerse wereld niet meer weg te denken. Een populaire stijl binnen Kung Fu is Wing Chun, die zich typeert door korte en snelle bewegingen. De legende gaat dat mevrouw Yim Wing Chun deze stijl heeft ontwikkeld voor fysiek minder sterke mensen. De stijl is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en geslacht. Leer je eigen lichaam kennen en te beheersen om zo sterkere tegenstanders te verslaan.

Ontwikkeling van life skills bij KEI Kung Fu in Amsterdam

Kinderen zijn zich meer bewust van hun lichaam en bewegingen rond het 6e levensjaar. Daarom adviseren wij er bij KEI Kung Fu voor om vóór deze leeftijd te starten met Kung Fu, vanaf hun 4e. Op deze manier beïnvloeden we het onbewuste van het kind en creëren we bepaalde lichamelijke gewoontes die, als een kind ouder wordt, automatismen worden. We maken ze onbewust bekwaam.

Het is belangrijk dat jonge kinderen (4 tot 6 jaar) Kung Fu leuk vinden. Daarom focussen we ons bij de monkeys op het fysiek sterker maken van kinderen op een spelende wijze, in tegenstelling tot traditionele Kung Fu. Bij de oudere kinderen (6 tot 11 jaar) ligt de focus op andere elementen, omdat kinderen van deze leeftijd in staat zijn complexere bewegingen te leren. Tijdens de lessen ligt de focus o.a. op de ontwikkeling van discipline, zelfvertrouwen en het verbeteren van verbale capaciteiten.

GRATIS PROEFLES BOEKEN

Kung Fu verhoogt zelfvertrouwen
KEI Kung Fu Monkey
Kung Fu Monkey

4 – 5 jaar

Speelsheid en plezier staan bij onze jongste leerlingen centraal.  Zij worden in onze lessen op speelse wijze ondersteund in hun mentale en motorische ontwikkeling. Wij dagen op een leuke manier uit om fysieke én sociale vaardigheden te ontwikkelen. Onze 4 en 5-jarigen maken kennis met sport, spel en Kung Fu.

Monkeys leren:

 • Balans
 • Coördinatie
 • Kracht
 • Concentratie
 • Zelfvertrouwen
 • Discipline
Maak kennis met onze Monkeys!
KEI Kung Fu Crane
Kung Fu Crane

6 – 8 jaar

Onze Cranes bezitten meer kracht en motoriek. Op speelse wijze leren zij verschillende traditionele Kung Fu bewegingen en ontwikkelen zij zelfvertrouwen, discipline en concentratievermogen. De juiste balans tussen structuur, discipline, speelsheid en uitdaging maakt onze lessen leuk en leerzaam.

Cranes leren:

 • Behendigheid
 • Moed
 • Doorzettingsvermogen
 • Focus
 • Discipline
 • Zelfverdediging
Train mee met onze Cranes!
KEI Kung Fu Tiger
Kung Fu Tigers

9 – 11 jaar

Op deze leeftijd zijn Tigers graag creatief bezig en leren zij probleem oplossend denken. In onze lessen worden zij uitgedaagd met complexere oefeningen en technieken. Terwijl zij zelfverdediging en vechtsporttechnieken trainen, leren Tigers ook hoe zij zich als individu positief uit kunnen drukken.

Tigers leren:

 • Samenwerken
 • Zelfvertrouwen
 • Lichaamstaal
 • Assertiviteit
 • Anti-pesten
 • Zelfverdediging
Leer Kung Fu met onze tijgers!

Kung Fu leren? Schrijf je in voor een gratis proefles bij KEI Kung Fu Amsterdam!

KEI Kung Fu gelooft in het stimuleren van individuele sporten als Kung Fu en Karate lessen in Amsterdam, zeker op jonge leeftijd. Voor de eigen ontwikkeling van het kind is het namelijk belangrijk om eerst te focussen op de basis. Denk hierbij aan het leren je verbaal uit te drukken, je lichaam te leren controleren en zelfvertrouwen en discipline te ontwikkelen. Aspecten waar veel aandacht aan wordt gegeven bij KEI Kung Fu.

Benieuwd of Kung Fu lessen bij jouw kind passen? KEI Kung Fu wil iedereen kennis laten maken met de moderne Academie in het centrum van Amsterdam en Kung Fu. Daarom bieden wij gratis proeflessen aan. Doe je mee?

GRATIS PROEFLES BOEKEN

Kung Fu verhoogt coordinatie

Kung Fu komt terug in alles wat we doen. Het komt terug in de manier waarop we onze jas aan- of uittrekken. Het komt terug in hoe we omgaan met mensen. Alles is Kung Fu – Jackie Chan as Mr. Han, ‘Karate Kid’.

Kung Fu voor iedereen in Amsterdam en omstreken

Bij KEI Kung Fu geven wij je de mogelijkheid om zo flexibel mogelijk te trainen. Dat doen we onder andere door het aanbieden van verschillende lidmaatschappen, variërend van €79,- tot €149,- per maand. Een “one size fits all” aanpak zul je bij ons niet vinden. Wij vertellen je natuurlijk graag meer en laten je ontdekken wat Kung Fu voor jou kan betekenen! Kom je snel langs in onze prachtige en moderne Academie in het centrum van Amsterdam?