Vechtsport voor kleuters vanaf 4 jaar

Je vraagt je misschien af: “Is een kind van 4 jaar te jong om een vechtsport te beoefenen?” Het antwoord daarop is volledig afhankelijk van wat u zoekt. Op onze sportschool in Amsterdam; KEI Kung Fu, geven wij les aan kinderen vanaf 4 jaar. Het programma voor onze 4- en 5-jarige Monkey’s is gericht op het ontwikkelen van coördinatie, focus, respect, verantwoordelijkheid, sociale vaardigheden en voorbereiding op de basisschool. Deze vaardigheden zijn de fundering van een gebalanceerd kind en geven hem/haar de beste voorbereiding voor het leren van zelfverdediging.

Coördinatie

Bij kleuters zijn de fijne en grove motoriek nog volop in ontwikkeling. Eerdergenoemde vaardigheden zijn speciaal ontwikkelt voor deze belangrijke ontwikkelingsfase en kunnen het kind helpen hun evenwicht te verbeteren, meer bewustzijn te ontwikkelen over hun lichaam en fysieke mijlpalen te bereiken. Bij volwassenen zien wij maar al te vaak dat het gebrek aan (juiste) beweging kan leiden tot (onder andere) fysieke beperkingen en disbalans. Door op jonge leeftijd lichaamsbeweging te krijgen op een goede en leuke manier, leren kinderen gezonde gewoontes aan waar ze hun hele leven van profiteren.

Focus

Zoals we (helemaal als ouders zijnde) weten, kan het een hele opgaaf zijn om onze kinderen te leren concentreren. Een zeer belangrijk onderdeel van onze training voor kleuters, is hen te helpen zich te concentreren en focus te ontwikkelen. Door middel van hun zintuigen en aan de hand van spelletjes, Kung Fu oefeningen en ademhaling leren we onze kinderen op een speelse manier om hier beter in te worden.

Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?

Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.

Sociale vaardigheden

Het ontwikkelen van sociale vaardigheden is cruciaal voor jonge kinderen, vooral omdat zij zich voorbereiden op een belangrijke periode op school. Zelfvertrouwen, oogcontact, zich kunnen uitspreken, geduldig op hun beurt wachten; Het zijn maar een paar voorbeelden van sociale vaardigheden die belangrijk zijn en wij laten terugkomen in onze lessen. Iedere zes maanden hebben we een examen voor onze Kung Fu Monkey’s, Cranes en Tigers en wordt er van hen verwacht dat ze om de beurt voor de groep staan en demonstreren wat ze hebben geleerd. We zien dat dit bijvoorbeeld een mooie opening is voor kinderen om zelfvertrouwen te ontwikkelen, focus te hebben, respect voor andere kinderen te hebben en geduldig moeten zijn.

Respect

Is het je ooit opgevallen hoe mondig een 4-jarige kan zijn in zijn/haar reacties in een gesprek? Op deze leeftijd is het uitbreiden van communicatie in volle ontwikkeling en kunnen ze vaak eindelijk woorden vinden om zich uit te drukken. Soms zijn dit echter uitspraken waar we als ouder zijnde niet heel blij van worden. Televisie, liedjes, klasgenoten: communicatie wordt overal opgepikt. Respect is een belangrijk onderdeel van iedere zuivere Martial Arts. Binnen onze lessen worden instructeurs bijvoorbeeld aangesproken met Sihing/Sije (Chinese beleefdheidsvorm), begint en eindigt iedere les met een buiging (voor zichzelf en de instructeurs) en word bijvoorbeeld geleerd dat de hand opgestoken wordt wanneer iemand een vraag heeft.

Verantwoordelijkheid

Elke les bevat mogelijkheden om gevoel van verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Wanneer we een stoottechniek oefenen, benadrukken we bijvoorbeeld dat het kind zelf zijn/haar handen bij het gezicht moeten houden om zichzelf te beschermen. Klinkt logisch. Maar dit soort kleine dingen leren het kind: “Ik ben verantwoordelijk.” Net zoals het een verantwoordelijkheid is om speelgoed op te ruimen wanneer je klaar bent met spelen. Dit is een onderwerp wat iedere les terugkomt en het is verbazingwekkend om te zien hoe dit, bewust en onbewust, doordringt bij jonge kinderen!

 

Doe vandaag nog mee aan onze Kung Fu vechtsportlessen voor kinderen!

Ben je als ouder op zoek naar een sport of activiteit voor je kind die jouw kind ondersteunt in zijn/haar fysieke, mentale, sociale en emotionele ontwikkeling en tevens een voorbereiding is op de basisschool en life skills in het algemeen? Onze deur staat altijd open voor een gesprek of proefles! Kung Fu gaat niet alleen om zelfverdediging, het is de fundering voor een gebalanceerde levensstijl waar kinderen hun leven lang baat bij kunnen hebben.

Wil je meer informatie over bovenstaande informatie, onze lessen of om je aan te melden voor jullie eerste Kung Fu (proef)les? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon