Waar komt Kung Fu vandaan en wat typeert deze Chinese vechtkunst? In een reeks artikelen vertellen we over de oorsprong en ontwikkeling van de vechtkunst door de loop van de jaren. We gaan in gesprek met sifu en eigenaar Lai-Wing Hau die ons vertelt hoe Kung Fu hem heeft geholpen sterker te worden van binnen én buiten en waarom het zo belangrijk is dat leerlingen persoonlijk worden begeleid tijdens de lessen. In dit eerste artikel eerst eens terug naar de geschiedenis van de krijgskunst.
Om meer van Kung Fu te begrijpen is het belangrijk om terug te gaan naar de oorsprong van deze Chinese vechtkunst. We gaan terug naar China, de bakermat van Kung Fu. Destijds een kunst die vaak alleen werd beoefend door de elite. Vaak wordt gedacht dat Kung Fu uit Shaolin komt, een boeddhistische tempel die bewoond werd door monniken. Deze monniken hebben Kung Fu zelf niet ontwikkeld, maar hebben de vaardigheden van de verschillende Kung Fu stijlen wél positief beïnvloed. Voor de monniken uit Shaolin stonden drie pilaren altijd centraal in hun manier van leven en deze drie pilaren vormen tegenwoordig nog steeds de basis bij KEI Kung Fu: balans tussen mind, body en spirit.
Tijdens de Culturele Revolutie in de jaren 60, zijn veel Chinezen gevlucht voor het Communisme. Veel vluchtelingen hebben hun Martial Arts meegenomen naar andere Aziatische landen zoals Taiwan, Hongkong en Maleisië. Door de bekendheid van Bruce Lee en diens leraar Yip Man, is Kung Fu inmiddels ook in de Westerse wereld niet meer weg te denken.
Afhankelijk van waar je je bevindt in de wereld, vind je verschillende stijlen van Kung Fu. Zo zijn er bijvoorbeeld de van oorsprong noordelijke en zuidelijke stijlen te onderscheiden. Dit is een gevolg van de geografische verschillen binnen China. Noordelijk-China heeft bijvoorbeeld te maken met barre weersomstandigheden. Inwoners hebben daar door het klimaat over het algemeen meer gezichtsbeharing en zijn daarnaast fysiek groter en sterker dan de Chinezen uit het zuiden, waar het over het algemeen warmer is.
De karakteristieke kenmerken zie je ook terug in de stijlen van Kung Fu. Zo worden de noordelijke stijlen – die door de doorgaans sterkere (grotere) Chinezen werd beoefend – over het algemeen gekenmerkt door grotere bewegingen. Daarnaast zie je dat bij deze Noordelijke stijlen er vaak gebruik wordt gemaakt van wapens, zoals zwaarden, speren en andere objecten. De zuidelijke stijlen worden eerder gekenmerkt door kleinere en effectievere bewegingen. Een voorbeeld van misschien de bekendste zuidelijke stijl is Wing Chun Kung Fu, die door Bruce Lee werd beoefend.
“Kung Fu betekent letterlijk ‘vaardigheid’ en mag niet verward worden met Wushu, wat krijgskunst betekent. Zoals eerder gememoreerd is Kung Fu eigenlijk niet de juiste benaming en kun je beter spreken over Wushu. Wushu is een verzameling van stijlen waaronder de stijl die bij KEI Kung Fu centraal staat, Wing Chun”– Lai-Wing Hau, eigenaar KEI Kung Fu
De korte en snelle bewegingen die gebruikt worden bij Wing Chun Kung Fu zijn ontwikkeld – zo gaat de legende – door mevrouw Yim Wing Chun en haar leraar Ng Mui. De legende gaat dat zij deze stijl heeft ontwikkeld voor fysiek minder sterke mensen. Hierdoor is deze stijl geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en geslacht. Leer je eigen lichaam kennen en te beheersen om zo sterkere tegenstanders te verslaan. Wing Chun geloofde dat het overbrengen van innerlijke energie belangrijk is in confrontaties met sterkere tegenstanders. Door deze innerlijke energie centraal te stellen en vervolgens te combineren met technieken als Chi Sau (klevende hand), Song (kalm en ontspannen) en Chain Punches ontstond de basis voor Wing Chun. Feitelijk kun je zeggen dat de kracht van ontspanning en snelheid effectiever en minder vermoeiend is dan pure fysieke kracht.
“Centraal bij KEI Kung Fu staat de combinatie van het externe én interne aspect, waarbij de drie belangrijke pilaren van Shaolin, body, mind en spirit, niet losgekoppeld mogen en kunnen worden.” – Sifu Lai-Wing Hau
Benieuwd naar wat Kung Fu jou kan brengen en hoe de persoonlijke lessen van KEI Kung Fu eruit zien? Kom langs voor een kennismaking of meld je aan voor een gratis proefles.
Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?