De interne kracht van Wing Chun

Wing Chun is een conceptuele kunstvorm, gebaseerd op het principe dat je door de juiste houding en technieken te gebruiken (in plaats van brute spierkracht) het grootste resultaat bereikt. De studenten leren al snel dat je voor deze vechtkunst geen fysieke kracht nodig hebt. Integendeel, je leert juist te vertrouwen op een ontspannen lichaam wanneer je het opneemt tegen een fysiek sterkere tegenstander. De bedoeling is om rustig en gefocust te blijven en intuïtief te voelen wanneer en hoe te handelen. Zo behoud je je energie op een effectieve manier.

Een interne Motor geeft je meer kracht

Als Wing Chun op de “interne”  wijze wordt beoefend, is het een buitengewoon krachtige martial art. Wanneer je begint met Wing Chung lessen, leer je meestal welke techniek je bij welke situatie moet gebruiken. Je krijgt een lijst met technieken, die je steeds moet blijven oefenen. Wij noemen dit de “externe” manier. Wanneer je de “interne” wijze van Wing Chun gaat beoefenen, moet je de vormen grondig bestuderen, je moet elk deel van je lichaam kunnen voelen. Je leert zodanig te ontspannen dat je voelt hoe je gewrichten bewegen. Met de “interne” wijze leer je je lichaam goed kennen, hoe het beweegt en hoe je grote kracht kunt opwekken. Je moet eerst in staat zijn om je lichaam goed te voelen, voor je het als een vernietigende kracht op anderen kunt inzetten.

Wij vinden dat het beoefenen van Wing Chun zonder eerst een “innerlijke motor” te ontwikkelen, een beperking van je mogelijkheden betekent. Als je je lichaam “intern” bestudeert,  leer je hoe je kunt ontspannen en je lichaamsdelen kunt gebruiken. Dat kan het verschil betekenen tussen een sterk persoon met enorme spierballen of een minder sterk persoon dat heeft geleerd dat zij/hij met ontspanning haar/zijn hele lichaamsgewicht bij de stoot kan inzetten.

Leer Wing Chun in Amsterdam bij KEI Kung Fu

Bij een “externe” stijl van martial art, moet je krachtoefeningen doen om sterk en fit te worden. Maar bij “interne” Wing Chun is dit niet nodig. Wij vinden dat het goed en gezond is om fit te zijn,  maar het is geen voorwaarde voor Wing Chung. Je moet leren te ontspannen, de spanning in je lichaam los te laten.  Te veel spanning maakt aparte delen van je spieren, terwijl je je lichaam als één geheel moet voelen.

Zodra je de interne macht over je lichaam hebt en je met je geest, dus mentaal, op je kracht focust, kun je ontzettend veel bereiken.

Waarom Wing Chun gaan beoefenen?

Mensen trainen bij onze academie om vele redenen, maar vooral om zelfverdedigingstechnieken te leren, om gezonder en fitter te worden en omdat het zo leuk is om te doen.  De leraren bij KEI Kung Fu hebben een lesprogramma ontwikkeld, waarbij de studenten niet alleen een fantastische training en workout krijgen, maar ook leren hoe ze mentaal en fysiek hun lichaam-geestconnectie, gezondheid en zelfverdedigingstechniek kunnen verbeteren.

Wil je meer weten over ons Wing Chun programma? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon