Wing Chun als lifestyle, wat zijn de voordelen op de lange termijn?

Tegenwoordig is er fit en sterk uitzien de norm. Daarom is fitness of een vechtsport beoefenen erg populair. Volgens Robert Everts van KEI Kung Fu wordt de focus te veel gelegd op het hier en nu. In dit artikel legt hij uit waarom hij zijn sportdoelen opnieuw definieerde, van het hier en nu naar de toekomst en van extern (hoe je eruit ziet) naar intern. Dat Wing Chun hieraan ook op de lange termijn aan bijdraagt mag duidelijk zijn.

Zelfcontrole

Roberts interesse in Wing Chun werd jaren geleden gewekt toen verschillende mensen in zijn omgeving positieve verandering ervaarden door het beoefenen van Wing Chun. Toen hij kennis maakte met de Kung Fu stijl veranderde zijn ambitie om fysiek fit te worden langzaam naar meer. Kung Fu, en met name Wing Chun, is namelijk meer een complete lifestyle dan slechts een vechtsport. Een aspect dat vandaag nog in iedere les terugkomt. De nieuwsgierigheid naar het interne aspect van de verdedigingskunst werd groter en Robert realiseerde zich dat deze interne cultivatie tevens fysieke vermogens kon versterken. Het was deze holistische aanpak van Body, Mind & Spirit wat Robert overtuigde om zijn leven te wijden aan het blijven leren van deze Kung Fu vorm.

Voor de monniken uit Shaolin stonden drie pilaren altijd centraal in hun manier van leven en deze drie pilaren vormen tegenwoordig nog steeds de basis bij KEI Kung Fu: balans tussen mind, body en spirit.

De basis elementen die je leert bij Wing Chun

“Wing Chun is een Kung Fu stijl die je meer leert dan in dit artikel past”, aldus Robert Evers op de vraag wat Wing Chun volgens hem is. Dat het omgaan met conflicten, energie en zelfvertrouwen belangrijke aspecten zijn bij Wing Chun leggen we hier uit.

Conflictbeheersing

Een belangrijk element dat veel naar voren komt is het dealen met conflicten. Wing Chun leert je hoe je conflicten het beste kunt vermijden en wanneer nodig oplossen. Je komt minder vaak in verbale en fysieke discussies/conflicten terecht omdat je bent getraind hiermee om te gaan. Wat gebeurt er van binnen als iemand je duwt of aan je trekt? Hoe ga je om met druk? Skills die je, door er veel mee te oefenen, kunt inzetten in het omgaan met obstakels in het leven, zoals het zoeken naar een baan of een conflict in je relatie. En hoe ga je om met iemand die tegen je praat op een manier die je niet fijn vindt? Hoe meer je traint onder druk, hoe meer je leert om het conflict te omzeilen.

Energie

Een ander belangrijke Kung Fu techniek is het omgaan met energie. Als kracht tegen kracht wordt gebruikt, wint logischerwijs de degene met de meeste fysieke kracht. Wing Chun oefeningen zijn er op gericht om juist met zachtheid de kracht van je tegenstander te overwinnen. Ditzelfde geldt als iemand met veel negativiteit op je afkomt. Het klinkt makkelijk om negatieve energie te negeren, zeker als iemand erop uit is zijn of haar gelijk te bewijzen. Bij KEI Kung Fu weten we dat het een skill is die gecultiveerd moet worden en waar je met vele jaren oefening beter in wordt.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen en zelfcontrole zijn andere skills die door het oefenen met Wing Chun verbeteren. “De wetenschap dat je capabel bent om jezelf fysiek te kunnen verdedigen tegen iedere vorm van  gevaar vanuit een ander individu kan extreem veel rust geven, zowel fysiek als mentaal. Eén van de primaire doelen binnen Wing Chun is dat studenten leren dat ze iedere uitdaging kunnen overwinnen, zolang zij bereid zijn hun angsten onder ogen te zien. Dit zorgt ervoor dat studenten zich sterk genoeg voelen om voor zichzelf op te komen binnen iedere situatie.”– Robert Everts, leraar bij KEI Kung Fu.

Zelfverdediging Kung Fu

Waarom Wing Chun gezien kan worden als lifestyle

Wing Chun is helaas geen vechtkunst die je in een paar weken leert. Natuurlijk kun je snel enkele handbewegingen en schoppen onder de knie krijgen, maar deze zijn nooit zo scherp en effectief vergeleken met iemand die Wing Chun al jaren beoefent, zelfs als diegene door bijvoorbeeld ouderdom te maken krijgt met minder fysieke kracht.  Techniek door ervaring overwint dus fysieke kracht.

Als we Martial Arts mogen onderscheiden in externe en interne Martial Arts, focussen externe Martial Arts, zoals (kick)boksen, zich op brute kracht. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder fysieke kracht het lichaam heeft. Een vechtsport waarbij je op den duur niet meer op kunt tegen de jongere sporters. Met interne Martial Arts, zoals Kung Fu, Tai Chi of Aikido, wordt de kracht met de jaren juist meer. Dit komt omdat je cultiveert in het interne aspect. “Kracht komt van binnenuit en vult alles aan de buitenkant aan. Ik kijk er nooit raar van op als ik seniore Wing Chun beoefenaars zie die er nog jong en gezond uitzien”, vertelt Robert. Een vechtsport dus waarbij je, naarmate je het langer doet, meer voordelen ervaart en een jongere tegenstander wél kunt verslaan.

“Geduld, hard werken en consistentie is de sleutel tot succes. Als een diamant die meer glans krijgt naarmate het meer wordt geslepen, worden Wing Chun skills beter naarmate je blijft cultiveren.”

Honderden verschillende Kung Fu technieken en oefeningen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld (kick)boxen, kent Kung Fu honderden verschillende bewegingen. Beginnend bij tientallen basis basisbewegingen en gevolgd door vele intermediate- en geavanceerde bewegingen. Hoe meer Wing Chun technieken je leert, hoe meer en meer je de technieken moet verbeteren. Een vechtkunst dus, waar je nooit uitgeleerd raakt.

Benieuwd naar Wing Chun lessen in onze prachtige academie in Amsterdam? Kom eens langs voor een kennismaking of meld je aan voor een gratis proefles!