Starten met Martial Arts, waar let je op?

Waar let je op als je  start met Martial Arts en hoe weet je welke van de vele Martial Arts het beste bij jou past? In een reeks artikelen vertelt Robert Everts waarom hij zo enthousiast wordt van Kung Fu en wat je kunt verwachten van de gratis  proeflessen die KEI Kung Fu aanbiedt aan iedereen die geïnteresseerd is in een kennismaking met de oosterse vechtkunst. 

Martial Arts, de Engelse term voor krijgs- of vechtkunst, is een verzameling van alle vechttechnieken en  -tradities. Zowel de oosterse, waaronder Kung Fu, als westerse vechtkunsten vallen onder Martial Arts. In een eerder artikel gingen we dieper in op de geschiedenis van Kung Fu. Kung Fu ziet er, vooral door de  indrukwekkende bewegingen van bijvoorbeeld Bruce Lee en Jackie Chan, cool uit. Maar de vechtkunst gaat veel verder dan schoppen en slaan, want juist het interne aspect helpt je om je Kung Fu skills naar een hoger level te brengen.

Verschillende soorten vechtkunst

Martial Arts, zoals bijvoorbeeld Karate, Judo, Kickboksen en Jiujitsu en verschillende stijlen van Kung Fu zijn allemaal vechtsporten waar je fysiek fitter van wordt. Daarnaast vergroten ze je kennis en skills met betrekking tot zelfverdediging. Ze zorgen voor een gezondere levensstijl en vergroten de hoeveelheid zelfvertrouwen waarmee je de wereld in stapt. Met andere woorden, het is een geweldige full-body workout. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een workout in de sportschool, ligt de focus niet op gewichten en apparaten. De sfeer is niet geïsoleerd en als groep stimuleer je elkaar het beste uit je zelf te halen.

“Het interne aspect komt bij Martial Arts gelukkig veel aan bod”, vertelt Robert. “Persoonlijk ben ik nog geen andere vorm van vechtkunst tegengekomen die, wat betreft interne cultivering, zoveel diepte biedt als Kung Fu. Lichaam-geest connectie is een ontzettend belangrijk thema binnen Kung Fu. Hiermee onderscheidt het zicht van andere vechtkunsten. Bij (kick)boksen ligt de focus bijvoorbeeld vooral op snelheid en kracht met als doel: het maken en ontvangen impact. Kung Fu focust zich daarentegen veel op de details. Hoe meer je de details verfijnt van je vorm, houding of hand- en traptechnieken, hoe meer je de geest traint. Hoe meer druk je uitoefent op je lichaam, hoe meer druk je uitoefent op je geest. Door dit te blijven doen kunnen studenten uiteindelijk verlost worden van innerlijke conflicten. Het gevolg is groei in je persoonlijke ontwikkeling. Daarom denk ik dat Kung Fu één van de meest effectieve Martial Arts systemen is voor het integreren van lichaam en geest.”

Is Kung Fu iets voor mij?

Je kunt boeken lezen en films kijken over Kung Fu, maar om erachter te komen of Kung Fu een sport is voor  jou, is er maar één manier en dat is meedoen. Bij KEI Kung Fu vinden wij het erg belangrijk dat je een gevoel krijgt van de sfeer en van de leraren. Hoe trainen de studenten en voel ik me op mijn gemak in de academie? Daarnaast willen we natuurlijk dat je het leuk genoeg vindt om het doorzettingsvermogen op te kunnen brengen om te blijven trainen.

“Als mensen komen voor meer zelfvertrouwen bijvoorbeeld, kan het overweldigend zijn als onze leerlingen in  de les allerlei indrukwekkende technieken uitvoeren. Daarom hebben we bij KEI Kung Fu proeflessen ontwikkeld, die je meer leren over de basis van Kung Fu en Wing Chun en je niet meteen in het diepe gooien.” –  Robert Everts, leraar bij KEI Kung Fu

Zelfverdediging

Kung Fu leren? Wat kun je verwachten van een proefles?

Voordat een proefles begint willen we graag weten wat jouw persoonlijke motivatie is om mee te doen. Wil  iemand meer zelfvertrouwen of zelfverdediging skills leren of komt iemand voor het creëren van meer rust? KEI Kung Fu past de focus van de les aan naar de doelen van de student. Geen ervaring? Geen probleem. Iedereen, ongeacht geslacht, fysieke gesteldheid of conditie, kan meedoen met Wing Chun. Na de intro spenderen we het eerste halfuur aan meer achtergrondinformatie over Kung Fu en Wing Chun. Wat betekent Kung Fu en wat zijn  de basisvaardigheden van de vechtkunst? Na het theorie gedeelte is het tijd voor deelname aan een basis les, die ongeveer een half uur duurt. Als laatst is het tijd voor de echte les van een uur waarbij je meedoet met leerlingen  uit beginnerslessen.

Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?

Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.

Wing Chun, Qigong, en KEI fit

KEI Kung Fu biedt 3 verschillende proeflessen. Qigong, Wing chun en KEI fit. Qigong is een langzame les waar je ‘zen’ van wordt. De focus ligt op wat er gebeurt in het lichaam en in ons hoofd. Het doel is om de twee met elkaar te verbinden. In de les werken we aan ademhalingstechnieken, langzame vormen, lichaamshoudingen etc. De Wing Chun lessen zijn gericht op zelfverdediging. Als je op zoek bent naar een dynamische training die je tevens leert hoe je om gaat met conflicten en zelfvertrouwen, is deze les ideaal voor jou. Tot slot hebben we onze KEI fit lessen voor degenen die explosief willen trainen. Deze lessen zijn perfect wanneer je wilt werken aan kracht, mobiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Qigong oefeningen zijn bijvoorbeeld vooral gericht op rust en meditatie in een stille omgeving. Maar hoeveel effect heb je nog van  die rust als je teruggaat naar de realiteit van een drukke stad? Door deel te nemen onze Wing Chun lessen, leer je relaxt te blijven in een drukke omgeving of wanneer iemand met een vuist op je afkomt. Het is moeilijker om  rustig te blijven in stressvolle situaties. Daarom is het zinvol beide skills te combineren.” – Robert Everts, leraar  bij KEI Kung Fu

“Wij geloven in balans en daarom adviseren wij onze leerlingen de lessen de combineren. De lessen vullen elkaar namelijk aan. Tijdens de Qigong lessen ligt de nadruk op mindfulness en het ontspannen van het lichaam. Maar wat heb je aan ontspanning als je het niet kunt toepassen in stressvolle situaties? Sparren en vechten daarentegen hebben veel gelijkenissen met het dagelijks leven. Het kan zwaar zijn, een uitdaging, frustrerend, chaotisch en kan veel stress geven. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet van je stuk wordt gebracht als iemand tegen je schreeuwt of je aanvalt? Daarom leren we je om tijdens zelfverdedigingssituaties of tijdens sparren kalm en minduf te blijven. Een mooi voorbeeld van hoe Qigong oefeningen Wing Chun aanvullen en visa versa. Als je ontspannen en mindful kunt zijn tijdens moeilijke tijden, kun je altijd en overal ontspannen en mindful zijn.”

Zelf ervaren dat jij al na één proefles kunt ervaren dat je meer skills beheerst dan je denkt en zelfs met minder  fysieke kracht kunt winnen van een sterke tegenstander? We kijken uit naar jouw deelname. Kom langs voor een  kennismaking of meld je aan voor een gratis proefles.