Zelfverdediging voor kinderen en vrouwen door Wing Chun

Waar denk je als eerst aan bij het woord zelfverdediging? Jezelf beschermen tegen geweld of een aanval? Bij KEI Kung Fu definiëren wij zelfverdediging als de daad om jezelf te beschermen tegen mentale én fysieke leed. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van zelfverdediging en hoe je zelfverdediging kunt inzetten door middel van Wing Chun.

Balans, energie en kracht door Kung Fu lessen bij KEI Kung FU

Volgens Robert Everts, leraar bij KEI Kung Fu, is mentale zelfverdediging net zo belangrijk als lichamelijke zelfverdediging. Misschien nog wel belangrijker. Hoe vaak heb je te maken met lelijke woorden van een ander? Het geloven van deze woorden creëert een negatieve spiraal. De woorden beïnvloeden je gedachten, de gedachten beïnvloeden je ademhaling en de ademhaling je houding. Daarnaast komt lichamelijk mishandeling statistisch gezien gemiddeld twee keer voor in een mensenleven. Is Martial Arts puur als zelfverdediging dan de moeite waard?

“Wing Chun is absoluut een geschikte vechtsport voor het leren van zelfverdediging. Want van zelfverdediging krijg je ook meer zelfvertrouwen, een goede houding en geduld. Na verloop van tijd moet je jezelf echter afvragen wat er op spiritueel gebied gebeurt en hoe je jezelf mentaal kunt beschermen.” – Robert Everts, leraar KEI Kung Fu

Zelfcontrole aan de basis van zelfverdediging

Zelfverdediging en zelfcontrole zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom doen we bij KEI Kung Fu veel oefeningen om je zelfcontrole te verbeteren. Een oefening kan zo simpel zijn als het stilstaan en continue van verschillende kanten geduwd worden. Je natuurlijke reactie is om te reageren maar door beheersing van je energie leer je je reactie beheersen. Een ander voorbeeld is sparren op een speelse manier. Hoe hard ga je erin en wie staat er tegenover je? Er is niks vervelender dan een tegenstander die er te hard in gaat, want dit triggert bij jezelf ook irritaties. Bij te weinig zelfcontrole is de kans groter dat je meegaat in de kracht van de ander. In een vorig artikel over Wing Chun als lifestyle legden we uit hoe je juist met zachtheid kunt winnen.

“Mocht lichamelijke zelfbescherming dan toch nodig zijn, dan is zelfcontrole belangrijker dan je denkt. Hoe meer rust je bewaart, hoe eerder je geneigd bent de fouten van de ander te zien en hierop te anticiperen. Daarnaast leer je door middel van zelfcontrole inschatten hoeveel zelfverdediging nodig is om jezelf te beschermen.”

Zelfverdediging voor kinderen essentieel op scholen

Vaak wordt niet gerealiseerd hoe belangrijk zelfverdediging is, zelfs niet in de wereld van Martial Arts. Op scholen ligt de focus voornamelijk op de vakken als wiskunde, natuurkunde en verschillende talen. Allemaal vaardigheden waar je later geld mee kunt verdienen, maar geen van die vaardigheden leren je hoe je van binnenuit je mannetje of vrouwtje kunt staan. Als een kind wordt gepest, is er geen docent die het kind leert hoe hij of zij moet staan, bewegen en zich verbaal kan uitdrukken. Geen docent die uitlegt waaróm je rechtop moet zitten. Met Kung Fu zoeken we die diepte wél op. In een eerder artikel vertelden we meer over de lifeskills die kinderen leren door Kung Fu.

“Ik geloof sterk dat Martial Arts een onderdeel zou moeten zijn van onderwijs. Kinderen groeien op en leren de beste cijfers halen en de beste banen krijgen, maar voelen zich van binnen nog onzeker en angstig. In een levensfase waar o.a. pesten en het ontwikkelen van je eigen identiteit een belangrijke rol speelt, geeft Kung Fu je handvatten die je bij deze levensfase helpen.”

De grootste pestkoppen zijn vaak degenen die niet hebben geleerd om te gaan met emoties. Om niet te hoeven dealen met eigen onzekerheid focussen ze zich op het pesten van andere kinderen. Bij KEI Kung Fu leren we kinderen niet te pesten en hoe zichzelf te verdedigen tegen pesten.

Zelfverdediging voor fysiek minder sterker personen

Helaas komt agressie en geweld nog te vaak voor tegen vrouwen, fysiek minder sterke personen en mensen die onzekerheid uitstralen. Door Wing Chun leer je om bewust te signaleren wat er om je heen gebeurt en om gevaren in te schatten. Dit betekent niet dat we ervoor kiezen te leven in angst en wantrouwen, maar dat we de realiteit onder ogen komen. KEI Kung Fu gelooft dat iedereen de kans moet krijgen te leren zichzelf te verdedigen.

Kennis maken met zelfverdediging bij KEI Kung Fu? Kom langs of doe mee met één van onze gratis proeflessen.

Ben jij klaar voor je eerste les bij KEI Kung Fu?

Meld je aan voor een proefles en kom vrijblijvend kennis maken met Wing Chun, onze leraren en andere deelnemers.